Елдата – зрънце за милиони


Елдата е много полезна за здравето. Не случайно я наричат „зрънце за милиони", защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и всички, които искат да поддържат фигурата си в перфектно състояние.

Елдата е продукт богат на витамини А, В и Е, на желязо, калций, фосфор, бор, цинк, магнезий, на органични киселини и аминокислеини, а липсата на глутен я превръща в изключително подходяща храна за хора, които имат проблеми със жлъчката и храносмилателната система. Несъмнено тя е много ефикасна при хора с нарушена перисталтика (зарди съдържанието на фибри и пектин). Елдата има и сподобността да стабилзира нивото на кръвната захар. Тя има много високо съдържание на желязо, който е основен компонент в образуването на червени кръвни клетки. Както всички знаем недостигът на желязо може да доведе до анамия.

Елдата съдържа висококчествени протеини, включително и лизин. Висококачествените протеини са жизнено важни за редица функции на организма. Освен, че намалява кръвното налягане, тя конторлира диабета, регулира нивото на холестерола, подсилва имунната система и повишава съпротивителните сили на организма.

Елдата е богата на селен и цинк, а те са нужни за да се формират здрави кости. Селенът е необходим за здравината на зъбите и ноктите. Консумирането на елда подхранва кожата и косата, заради комплекса от витамини и минерални вещества.

Доказано е, че елдата предпазва от рак на дебелото черво, тъй като съдържа фибри. Тези фибри позволяват на организма да поддържа чревния тракт чист от свободни радикали и не съдържа почти никакви калории.

Списъкът е дълъг. Но нека не забравяме, че освен храната за нашето здраве от особено значение имат физическите упражнения и правилното дишане.

От екипа на Холистичен Център Трансмед


Content
LivedaMed2000