Основни терапевтични методи, основани на холистичния подход


Холистична медицина произлиза от гръцката дума "holos" - цял, цялостен. Този подход за възстановяване на здравето обръща внимание на всички аспекти на здравето - психическо, емоционално, ментално, физическо. 

 1. Китайска медицина - с нейните два основни метода- АКУПУНКТУРА И АКУПРЕСУРА. Действа на биоенергийно ниво и коригира енергийното поле.
 2. Хомеопатия - използва целебен принцип, който е един от универсалните закони на Вселената: „Подобното лекува подобно." Тя действа на информационно ниво, няма странични ефекти и е напълно безопасна.
 3. Фитотерапия - (лечение с билки). Изоползва се от дълбока древност за лечение на почти всички заболявания. Има неоспорими предимства и дава отлични резултати.
 4. Алопатия (традиционна, конвенционална медицина). Познава и лекува болестите само на физическото тяло. Разполага с огромни ресурси, модерна апаратура и технология и богат, натрупан опит от хирургията.
 5. Нутриционистика (наука за храненето). Тук се включват всички методи- разделно хранене, лечебно гладуване, хранителни добавки и други.
 6. Медитация- най-финното, най-съвършено ниво на въздействие. Засяга се основата на душата. „Това, което те прави здрав и цял". Много известен е Методът Силва за контрол на ума.
 7. Цветолечение - Лечебна система, която въздейства директно на физическото тяло, а предпазва и лекува посредством най-фините вибрационни нива на енергийните системи на човека. Подходящият цвят хармонизира трептенията и възстановява равновесието в организма.
 8. Аюрведа - индийска наука за живота и здравето, събрала знанията на мъдреците. Основният принцип на системата е заложен в концентрацията, че умът упражнява най-дълбоко влияние върху тялото. Тя използва универсалните квантовите принципи от физиката и постига лечебни резултати.
 9. Рейки (рей- универсален, божествен, цялостен; ки- присъщата на всичко живо енергия на живота.)Светлината е нашата истинска, най-съкровена природа. Когато се работи с Рейки, ние се включваме в един безкрайно голям резервоар на космическа енергия. Космическата светлинна енергия ни свързва с нашите действителни потребности. Тя се насочва там, където е необходима.
 10. Масаж и мануална терапия - Метод за хормализиране на функциите на заболели органи и системи от дълбока древност. Повлияват благоприятно на възстановителните процеси в организма.
 11. Ароматерапия- Етеричните масла са едни от най- ефективните средства за промяна на човешките вибрационни нива. Освен за противодействие и неутрализиране на даден болестен процес, някои етерични масла се прилагат и заради подчертания им бактериален ефект.
 12. Музикотерапия - притежава голяма сила на въздействие върху съзнанието на човека. Музиката не може да съществува без ритъм. Определени височини въздействат върху енергийните центрове(чакри).

Content
LivedaMed2000