Моринга - дървото чудо


През последната година това растение стана изключително популярно и можем да кажем, че неговите здравословни ползи са не по-малко значими от другите добре познати билки. В превод от латински името му означава „най-питателното зелено". То е едно от най-целебните растения, защото в него се съдържат около 4 пъти повече витамини, минерали и полезни вещества в сравнение с другите лековити плодове.

Морингата е новата суперхрана, тъй като дава младост и енергия на хората. Тя се среща в подножието на Хималаите и някои райони на Африка, в терени с песъчливи почви. Морингата е известна като „дървото-чудо" или местните го наричат още „дървото, което никога не умира".

Морингата е високопротеинова храна. Съдържанието на протеин е по-голямо от това в яйцата и съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите, и 2 пъти повече витамин А от морковите.

Моринга се среща у нас под формата на чай или на прах, който може да се добави в прясно изцеден сок или смути. Чаят от моринга е мощен антиоксидант. Морингата съдържа 46 природни антиоксиданти и 20 аминокиселини. Чаят от моринга увеличава енергията и жизнените сили на организма и има благоприятно въздействие за обмяната на веществата

Морингата на прах е подходяща като подправка върху сосове и варива, но това трябва да стане в края на готвенето. Вкусът й напомня на хрян.

Всички части на растението са полезни и помагат при стомашни проблеми. Изключително ефикасна е при цистит, бъбречни заболявания, астма, лошо храносмилане, при настинки и редица други болести. Растението понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма, изчиства токсините и укрепва имунитета.


Content
LivedaMed2000