Чудодейните свойства на елдата


Неслучайно наричат елдата „зрънце за милиони", защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Срещат се няколко вида елда: многогодишна, обикновена и татарска. Обикновената елда е позната още като гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.

Произход и история
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата „черен ориз", а в другите страни е известна като „черна пшеница". След старта на масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве
Съвсем друга пък е историята на тази зърнена храна във Франция, където била тачена предимно заради меда, който се произвежда от нея и смятан за много вкусен и полезен продукт, ефикасно борещ се с простудите и грипа.

Хранителен състав
В 100 г продукт се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични киселини (лимонена и ябълчна). Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за диетичен режим.
Освен на каша - елдата е удачна добавка към супи, ястия с месо, риба, зеленчуци, десерти, мляко и плодове.
Състав и съхранение
Най-често в магазинната мрежа се предлага елда в разфасовки от 500 г. Избирайте елда с по-блед цвят, защото тази с червеникав оттенък най-често е преминала през термична обработка. Ако при отварянето на гречката, усетите миризма на плесен, значи тя е негодна за употреба. Съхранявайте въпросната зърнена храна в стъклени или керамични съдове.

Здравословни ползи
Високото съдържание на белтъци в елдата способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в подходяща храна за активно спортуващите.
Богата на флавоноиди, тя ефективно се бори с процесите на стареене на клетките. В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той важен за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията.

Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея.
Несъмнено елдата е много ефективна при хора с нарушена перисталтика (заради съдържанието на фибри и пектин) и такива, подложили се на редуциращ режим на хранене. Елдата има и способността да стабилизира нивото на кръвната захар.
Богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма.
Трябва обаче да се отбележи и фактът, че консумирането на елда понякога води и до появата на алергична реакция.


Content
LivedaMed2000