Етеричните масла – перлата на Ароматерапията


Произход на етеричните масла

Етеричните масла са концентрирана растителна ароматна есенция. Не е възможно с точност да се определи кога са започнали да се прилагат растенията като лекарства. Но има данни, че предците ни смело са изучавали качествата на растенията и етеричните масла. Няма как да пропуснем името на Клеопатра, която изцяло се е доверявала на ароматните им свойства.

Приложение на етеричните масла

Днес тези лечебни свойства се прилагат в ароматерапията, медицината и козметиката. Освен красотата, те имат и защитна аура от ухание, която ги предпазва от атмосферните влияния. Способността ни да долавяме уханието на хубави парфюми, може да обогатява усета ни към изискани аромати, но нарушава способностите ни да „надушим" отровно растение или болест. Според някои хора, обонянието е много близо до шестото ни чувство. Любопитното е, че етеричните масла имат и духовно, и емоционално приложение.

Действие на етеричното масло от евкалипт
Когато вдишваме даден аромат, ние изпращаме послание до мозъка, а чрез маслото от евкалипт си проправяме път към нови и необятни хоризонти. Благодарение на маслото от евкалипт се понижава чувството за апатия и песимизъм. Може да се използват от хора, които имат чувството, че заобикалящият свят ги задушава или страдат от страх от поемане на отговорност. Маслото от евкалипт премахват отрицателната енергия. Защитават на духовно и психическо ниво, отварят енергийните потоци чрез коронната и базовата чакра. Етеричнот масло от евкалипт стимулира всички чакри, но най-вече чакрата на третото око.

Действие на етеричното масло от камфор
За хората, страдащи от депресивни състояния, е подходящо етеричното масло от камфор. То стимулира ума и избистря съзнанието. Освен това, укрепва етерното тяло и чувствително увеличава психическите граници. Етеричното масло от камфор влие на чакрата на слънчевия сплит и гърлената чакра.

Действие на етеричното масло от лавандула
Фаворит в етеричните масла е лавандуловото масло. Безкрайните му свойства са неизчерпаеми. Действа безотказно при главоболие, напрежение, психически стрес, безсъние и депресии. Маслото от лавандула намалява силните емоции и понижава нервното безпокойство. Лавандулата е подходяща за медитация, тъй като се достигат по-дълбоки състояния, дължащи се на успокояващото и действие. Неутрализира дисхармоничните честоти и изчиства енергията на околната среда. Хармонизира всички чакри. Според Филипе Мейлхеб, истинската лавандула предпазва децата от вредни неща, които се случват в семейната им среда. Подобрява съня и предпазва от внезапни събуждания и кошмари, предизвикани от психическото или физическо отсъствие на майката.

Действие на етеричното масло от градински чай
Друго широко използвано масло е от билков градински чай. Прилага се, когато се колебаеш, при депресия, тревога, емоционална обърканост. Маслото от тази билка те стимулира да преоткриеш истинската цел на живота, възстановявайки инстинктите и съзнанието си. Еуфорично масло, което засилва творческата страна, подобряващо съня. Отразява се положително върху пъпната и коронната чакра.

Действие на етеричното масло от босилек
Маслото от босилек избистря яснотата на ума, изостря сетивата, облекчава умората и нервността. Създава корекции на гръбначния стълб, също така отваря сърдечната меридиана и освобождава движението на енергия между сърцето и ръцете. Действа добре на сърдечната и пъпната чакра. Духовно масло, което се използва по време на медитация.

Действие на етеричното масло от роза
Розовото масло отстранява чувството на тъга, меланхолия, следродилна депресия, следоперационна депресия. Увеличава честотата на клетките. Отваря енергийните потоци, като балансира личната воля. Действа положително на всички чакри, но най- вече на сърдечната чакра.

Действие на етеричното масло от тамян
Маслото от тамян свързва базовата чакра с коронната чакра, като отваря външните чакри, които са над коронната. Премахва стрес, тревога, напрежение. Прочиства аурата ни и психическото тяло. В Египет са го използвали за балсамиране, а християните като церемониално масло.

Действие на етеричното масло от розмарин
Маслото от розмарин премахва умствената умора, като стимулира мозъка и засилва паметта. Значително подобрява говора, зрението, слуха и останалите сетива. Хармонизира гърлената чакра и пречиства енергийните полета.

Действие на етеричното масло от копър
Маслото от копър подпомага храносмилането и зарастването на рани по кожата. Помага на чакрата на слънчевия сплит, пъпната и гърлената. Премахва натрупалата се енергия от слънчевия сплит и пъпната чакра. Едно от свойствата му е да осигури защитна енергия по време на сън. Прилага се при хипноза и астрално пътуване.

Действие на етеричното масло от иланг-иланг
С приятен аромат маслото от иланг-иланг се препоръчва при импотентност, фригидност. Стимулира растежа на косата, отпуска нервната система. Пречиства коренната чакра, пъпната, сърдечната и чакрата на слънчевия сплит. Като също стимулира и етерното тяло (първо ниво), задейства сетивата за мирис и вкус, като дава достъп до детската психика в съзнанието ни.


Content
LivedaMed2000