Липоевата киселина и нейните уникални ползи


Липоевата киселина е мощен и ефикасен антиоксидант. Тя притежава множество уникални свойства, с които ще ви запознаем по-обстойно. Регулирана като лекарство в няколко европейски страни (където е одобрена за лечение на усложнения свързани с диабет, усложнения на алкохолизъм, както и за различни състояния на черния дроб), липоевата киселина е важен компонент от поддържането на здравето на всеки информиран човек. В много проучвания липоевата киселина е показала впечетляващи резултати срещу глаукома, мигрена, сърдечен удар, а също така подпомага здравето на костната система.

В днешно време обръщаме все по-голямо внимание на епидемичното разпространение на диабет. Натуропати, холистични лекари и многожество клинични проучвания дават надежда на безброй хора по цял свят. Най-новите доклади за липоевата киселина и нейните уникални свойства, които спират разрушителните последици за здравето при диабет тип 2. Ролята на липоевата киселина за поддържането на здравословни нивата на кръвната захар (глюкоза) и предпазването от оксидативен стрес. Метаболитният синдром - комбинация от рискови фактори, като например инсулинова резистентност, високо кръвно налягане и високи нива на триглицеридите - повишават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Защита срещу оксидативен стрес
Един от основните проблеми при диабета е оксидативния стрес и производството на свободни радикали. Тези свободни радикали циркулират в тялото, атакуват и увреждат тъканите. Тъй като хората с диабет имат високи нива на глюкоза, те са по-податливи на оксидативния стрес. Той може да допринесе за развитието на дългосрочни усложнения на заболяването. Антиоксиданти като липоева киселина предотвратяват тези усложнения чрез неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес. Липоевата киселина е необичаен антиоксидант, защото тя може да действа както във водоразтворими, така и мастноразтворими домейни в клетки и тъкани. Благодарение на тези качества, тя се абсорбира лесно и се транспортира до много органи и системи в тялото, като например мозъка, черния дроб и нервната система. Сравнете това с антиоксидант като витамин С, който не е много мастноразтворим (така че не е способен да проникне в липидната стена на клетъчните мембрани много добре), или витамин Е, който е трудно разтворим във вода. Когато липоева киселина се комбинира с тези антиоксиданти, способността на организма за борба със свободните радикали се увеличава значително. Липоева киселина помага за синтезиране на витамините С и Е. Тя усилва положителните ефекти от други важни антиоксиданти в организма, като глутатион и коензим Q10 - две основни съединения в борбата срещу стареенето. Също така работи със семейството на витамините от група В, в подкрепа на производството на енергия в тяло чрез преобразуване на компонентите на храната, а именно въглехидрати, протеини и мазнини, в акумулирана енергия за бъдеща употреба. Липоевата киселина прави това, като спомага защитата на митохондриите, от вредата на оксидативния стрес, като по този начин се гарантира, че производството на енергия в организма остава ефективен.

Метаболитен синдром и диабет
Липоевата киселина може да бъде от решаващо значение за поддържане на оптимални нива на кръвната захар, спомагайки на организма да използва глюкоза, също така и за подпомагане на инсулиновата чувствителност и ключови аспекти на здравето на сърдечносъдовата система, като ендотелната функция.
Според едно наскоро публикувано проучване на експериментални изследвания, липоева киселина може да помогне за облекчаване на различни компоненти на метаболитния синдром - съзвездие от рисковите фактори, които са в основата на развитие на диабет тип 2. Този преглед показва, че липоевата киселина намаля кръвното налягане и инсулиновата резистентност, подобрява липидния профил и намалява теглото. Учените са окуражени от големия потенциал на липоевата киселина като терапевтично средство за лица с метаболитен синдром. Освен това, друго скорошно проучване на 36 пациенти с исхемична болест на сърцето установило, че комбинация на липоева киселина с ацетил-Л-карнитин понижава кръвно налягане и подобрява ендотелната функция на брахиалната артерия. Тази хранителна двойка може следователно да бъде ефективна стратегия за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, особено в контекста на метаболитен синдром.

Едва миналата година, следователи разкриха огромни ползи от прилагането на липоева киселина за подобряване на инсулиновата чувствителност при възрастни с наднормено тегло, страдащи от диабет тип 2. Липоевата киселина предизикала значителни подобрения в много кратък период от време - само четири седмици на прием. Това откритие може да доведе до важен напредък, тъй като инсулинова резистентност се намира в основата на диабет тип 2.
Дори и след като усложненията на диабета са се проявили, липоевата киселина предлага помощ. Установен е голям ефект при лечение на диабетна невропатия, тип на нервно увреждане, което възниква в резултат на токсичните ефекти на високите нива на глюкозата върху нервната система при диабет. Диабетна невропатия се характеризира със скованост и болка, най-добре описвани като "изгаряне" на крайниците.
Голямо проучване, плацебо контролирано, включващо 355 пациента с диабет тип 2 установило, че липоевата киселина значително подобрило симптомите на диабетна невропатия, включително и чувството на парене, изтръпване, сърбеж и болка.

Подобряване на зрението
Липоевата киселина предлага обещание за подкрепа на оптимално визуално здраве.
С напредването на възрастта, хората стават по-уязвими по отношение на развитие на катаракт, помътняване на лещата, което замъглява погледа. Ключов проблем, участващ в образуването на катаракта е оксидативния стрес в лещата на окото. Липоева киселина предлага забележителна защита срещу образуване на катаракт в експериментален модел на животните. Учените смятат, че липоевата киселина дължи тази полза на повишаване на нивата на основните ендогенни антиоксидантни ензими като глутатион пероксидаза.
Друга често срещана причина за загуба на зрението е глаукома. Едно проучване при пациенти с откритоъгълна глаукома установило, че зрителната функция и други мерки на глаукома са били подобрени в група, които са получавали 75 мг липоева киселина дневно в продължение на два месеца или 150 мг на липоева киселина дневно в продължение на един месец, в сравнение с контролната група, която не получава липоева киселина.
Друго скорошно изследване показва, че комбинацията от липоева киселина и Вит. Е предотвратява клетъчната смърт на ретината при животните с ретинитис пигментоза, очно заболяване, което засяга и хората. До момента не съществува ефективно медицинско лечение за това неприятно очно заболяване. Откриването на хранителна добавка като подход за потенциално лечение на пигментен ретинит е наистина невероятно откритие.

                                                                                             

              продължава в част 2

 

 


Content
LivedaMed2000