Липоевата киселина и нейните уникални ползи част 2-ра


Защита на нервната система

Като се имат предвид силните способности да неутрализира вредните ефекти на оксидативния стрес, липоева киселина е обект на интензивно проучване за предотвратяване на
свободните радикали в неврологичната система.
Липоева киселина е в състояние да премине лесно в мозъка и се достигне до всички части на нервните клетки. Експериментални изследвания показват, че липоевата киселина намаля мозъчното увреждане след удар, и че тези животни, които са получили липоева киселина имат степен на преживяемост, три пъти по-голяма от тези, които не са получавали. Някои от защитните ефекти, предоставени от липоева киселина в насърчаване на здрави нервни функции могат да бъдат свързани с нейната способност да регенерира антиоксиданта глутатион, който често е значително изчерпан от вредния оксидативен стрес, свързан с мозъчно-съдови заболявания, също и инсулт.
Нови доказателства също отбелязват, че липоевата киселина може да помогне за защита срещу болестта на Алцхаймер. Изследователите са установили редица механизми, чрез които липоева киселина спира развитието или контролира тази болест. Учените доказват, че липоевата киселина увеличава производството на ацетилхолин, съществен доставчик в нервната система, който е дефицитен в мозъците на пациентите страдащи от Алцхаймер.
Анализи показват, че липоевата киселина може да бъде полезна при страдащите от множествена склероза. Изследователите са открили, че добавянето на липоева киселина подобрява различни възпалителни мерки, които са свързани със заболяването.

Запазването на костна плътност
Друга област, в която липоева киселина показва подобрение, е в предотвратяването на загубата на костна плътност, която придружава остеопороза и други дегенеративни състояния на костите. Този многостранен агент може да помогне за запазване на здравето на костите чрез потушаване на оксидативния стрес, който заплашва да разгради здравата костна плътност. Учени смятат, че способността на липоевата киселина да предотвратява загубата на костно вещество е свързано с нейните инхибиторни ефекти на провъзпалителен простагландин Е2 и възпалителния цитокин тумор некрозис фактор-алфа.Тези обещаващи предварителни резултати показват терапевтичната роля на липоевата киселина в предотвратяване и управление на остеопороза и други състояния, които заплашват костната плътност.

Хелатна терапия - изчистване на тежките метали
Липоевата киселина може да предпази организма от токсичните метални замърсители в околната среда и предлаганите храни. Този многофункционален агент действа като неутрализира опасни вещества като арсен, кадмий, олово и живак. След като са вече неактивни, те могат да бъдат изхвърлени от тялото. Липоевата киселина доказано осигурява защита срещу отравяне с арсен и запазва черния дроб от вредното въздействие при интоксикиране с кадмий. Също така, защитава нервната система срещу вредните ефекти от отравяне с живак.

Предпазване от мигрена
Предварителни данни показват, че липоевата киселина може да предложи облекчение за страдащите от мигрена. Пациенти, страдащи от мигрена, приемали по 600мг дневно в продължение на три месеца, значително намаляла честотата и интензивността на техните пристъпи на мигрена.

Поддържането на здрава кожа
Сред множеството предимства на липоевата киселина, учените са установили, че тя може да се използва и за подобряване на здравето на кожата. Изследване на 33 жени, със средна възраст от 54 години установило, че два пъти дневно приложение на крем, съдържащ 5% липоева киселина в продължение на три месеца прави кожата много по-гладка и намаля появата на фотостареене.

Ползи от Липоевата киселина
Въз основа на доказателствата на дългогодишни проучвания, липоевата киселина предлага следните съществени ползи за здравето:
1. Намалява оксидативния стрес в организма чрез мощна антиоксиданта активност
2. Подобрява метаболитния синдром
3. Нормализира кръвното налягане
4. Намаля инсулиновата резистентност
5. Подобрява липидния профил
6. Спомага отслабването
7. Увеличава инсулиновата чувствителност
8. Подобрява диабетната невропатия
9. Предпазва от образуването на катаракта
10. Подобрява зрителната функция при глаукома
11. Предпазва ретината от дегенерация, когато се комбинира с Вит. Е
12. Намаля увреждането на мозъка след удар
13. Предотвратява загубата на костна плътност чрез противовъзпалителен ефект
14. Премахва токсичните метали от тялото
15. Намаля честотата и интензитета на мигренозни пристъпи
16. Подобрява състоянието и функцията на кожата

Употреба на Липоева киселина
Количеството на липоева киселина, произведена в тялото намаля естествено с възрастта, което прави организма по-податлив за увреждания, породени от свободни радикали. Въпреки че малки количества липоева киселина са на разположение в хранителни източници, например тъмни листни зеленчуци като спанак и зеле, броколи, говеждо месо, често е необходима и добавка за постигане на оптимални резултати.

Проучванията показват, че най-мощната форма на липоева киселина е R-дихидролипоева киселина. През последните години стана възможно синтезирането на R-дихидролипоева киселина като хранителна добавка, подсигурявайки тялото с липоева киселина, която е най-лесно усвояема от клетките и тъканите на организма.
R-дихидролипоева киселина е отговорна за много от положителните ефекти, свързани с липоевата киселина. В организма, R-дихидролипоева киселина има незабавен и значителен антиоксидантен ефект. Тази форма на антиоксиданта е особено ефективна при развитието на редица хронични възпаления, нарушения на нервната система и атеросклероза.

При научните изследвания, показващи ползите за здравето от липоевата киселина, са използвани дози, вариращи от 300 мг до 1800 мг дневно. За оптимални ефекти, някои лекари препоръчват комбинирането с биотин и Вит. В комплекс. Доказано е, че липоевата киселина (в препоръчителните дози) е напълно безопасна и без странични ефекти. Сред редките нежелани реакции при хората са кожни алергии и стомашно-чревни разстройства.
Тъй като липоевата киселина може да понижи нивата на кръвната захар, хората с диабет или нарушен глюкозен толеранс трябва да изследват нивата на глюкозата в кръвта след приема на липоева киселина. Те трябва също така да се консултират със своя лекар за коригиране дозата на антидиабетното лекарство, за да се предотврати хипогликемия.

Кратко заключение
Липоевата киселина предлага широкоспектърна защита срещу някои от най-неприятните здравословни условия на обществото, като се започне от болезнена невропатия и мигренозни главоболия до ползи върху катаракта и невродегенеративни състояния. Може да започнете оптимизиране нивата на защитните антиоксиданти в тялото си още днес, използвайки липоева киселина.


Content
LivedaMed2000