Полезни навици за здраве и успех


Подсигурете си достатъчно сън
Най-добрият начин за възстановяване на организма е почивката и по-скоро добрият дълбок сън. Последните проучвания сочат, че 2/3 от хората над 30-годишна възраст страдат от проблеми със съня. Това се отразява на тяхното физическо, умствено и емоционално състояние. Възстановителният сън винаги дава прекрасен тонус и енергия, която прави човек щастлив и работоспособен. Тук няма регламент, но оптималното количество сън е между 6-8часа.

 

Закусвайте
Тялото усвоява най-ефективно минералите и витамините в сутрешната храна и натрупва по-малко мазнини. Хората, които закусват редовно, страдат по-рядко от заболявания на храносмилателния тракт, дори и от диабет. Сутрешното хранене е желателно да бъде добре балансирано меню - богато на протеини и бавни въглехидрати и на по-малко мазнини. Много хора обичат пълнозърнените закуски и не случайно - те дават ситост, може да се добавят сурови ядки за протеини и сушени плодове. Препоръчително е в менюто да има прясно изцеден зеленчуков или плодов сок. По този начин тялото е „запасено" с нужните нутриенти и вие се чувствате готови за деня както физически, така и умствено.


Движете се
Безспорен е факта, че физическата активност има здравословен ефект. Според последните данни от анкети около 60% от хората не се движат достатъчно. Ето някои мотивиращи причини да включите движението като неизменна част от ежедневието си. Движението:

• Помага за поддържане на добра физическа форма
• Разтоварва натрупания стрес
• Запазва здравето на мускулите, костите и ставите
• Подобрява настроението
• Намалява риска от поява на високо кръвно налягане и диабет
• Намалява риска от наднормено тегло

Физически активните хора живеят по-дълго и страдат от по-малко хронични заболявания, сочат резултатите от много изследвания. Едно от най-честите оправдания за недостига на физическа активност е наличието на умора или липсата на време. Това звучи доста парадоксално, защото именно движението зарежда с енергия и прави човек работоспособен по-дълго време.


Пийте достатъчно вода
Тялото ни е 70% вода! То се нуждае от вода, за да могат клетките да функционират правилно и пълноценно. Всички органи като мозък, бъбреци, сърце, черен дроб се нуждаят от вода и последствията от недостига й са много неприятни. Ставите също се нуждаят от нея, за да са еластични. Нуждите на хората от вода са доста различни. Все пак съществува препоръчвано количество за дневен прием и то е не по-малко от 1.5-2 л. Пийте алкална, структурирана вода и й благодарете. Водата има памет и всичко, което „усеща" и „чува" като информация се „записва" и след това усвоява от тялото, така че бъдете внимателни какво говорите пред чашата с вода.

 


Общувайте
Човекът е социално същество. Комуникацията е неизменна част от ежедневието. Затова е важно и мъдро да избирате правилните хора, с които да общувате. Това е определящо и за вашия успех. Има поговорка, която гласи: „ Покажи ми кои са ти приятелите ти, за да ти кажа какъв си." И да, така е. Хората, които общуват с позитивни и успешни хора неизменно привличат успеха в живота си. Те се обграждат с истински приятели. Добрите взаимоотношения могат да помогнат по-бързо да се постигат целите. Доказано е, че при общуването нивата на серотонин се повишават и това подпомага мисловната дейност, дава добро себеусещане и увереност.

 

Ограничете телевизията, отдайте се на хоби
Интересен е факта, че много от богатите хора са ограничили гледането на телевизия до 1час на ден. Някои дори са забравили за телевизора вкъщи. Да, има полезна и интересна информация, но тази, която е важна за вас, винаги ще ви открие. Може да замените телевизията с хоби. А защо не и хоби, което да ви носи допълнително приходи. Какво по-хубаво от това, да печелиш от това, което носи удоволствие?! Има много сайтове и социални платформи, които са пълни с вълнуващи и вдъхновяващи идеи.

 

Поставяйте си цели
Успешните хора си поставят цели. Краткосрочни, дългосрочни, дори планират деня си от предната вечер. Поставянето на цели изисква и план за тяхното реализиране. Така че, целите вървят ръка за ръка с успешен план. Една от добрите формули е да се пишат целите в сегашно време. Да се пишат целите за седмица, месец, година. Това задейства креативността и действа мотивиращо. Човек с цел в живота винаги се чувства удовлетворен и спокоен.

 

Поддържайте добра зъбна хигиена
Редовното почистване на зъбите и устата като цяло, включително с конци за зъби, удължава живота с до 6 години. Профилактичният преглед при стоматолог винаги е препоръчителен. Устната хигиена е от особена важност. Не я пренебрегвайте. Съвременното схващане произтича от факта, че устата е мястото в организма, където болестотворните бактерии навлизат най-лесно, а поради специфичната пряка връзка на зъбите с мозъка и сърцето инфекциите навлизат много лесно в останалите части на тялото, а и заплашват правилната работа на сърдечносъдовата система, защото навлизат в кръвта.

 

Игнорирайте мислите, които ви ограничават
Едно от най-трудните за овладяване умения е контрола над мислите и емоциите. Това обаче не е невъзможно! С постоянство и воля, можете завинаги да се сбогувате с мислите и емоциите, които не ви правят щастливи. Запознайте се с техники, които ще ви помогнат да постигнете контрол и вътрешен покой. Хора, които непрекъснато са заети със самоусъвършенстване са по-позитивно настроени и по-рядко се поддават на негативни мисли и емоции. Вътрешният им глас винаги е позитивен и спокоен.


Правете добро
Поне веднъж на седмица, а защо не и на ден правете по една добрина. Експериментирайте. Бъдете щедри на жестове. Правете комплименти, предизвиквайте усмивки у хората. Вселената ще ви отвърне със същото, а поняга с много повече, чак до изненада! 


Content
LivedaMed2000