Годжи Бери - 9 любопитни факта


1. Годжи бери - история и наименования
Годжи Бери е плодът на „Lycium Barbarum" или „Lycium Chinense" - азиатско растение от семейство „Solanacea". Едно от най-древните наименования на Годжи Бери - Lycium, идва от древната южна анадолска област Ликия. Това показва, че още тогава е било познато и отглеждано. Във фармакологията пък се обозначава като „Lycii fructus". Наименованието „вълче грозде" се свързва с оригиналното название на гръцката дума за вълк - "lycos". Съвременното наименование „Годжи Бери" навлиза в англоезичния свят от началото на XXI век. Азиатското му названието „Годжи" е видоизменено и идва от китайското (gouqizi, произнаця се „Гоу ци"). Още в древен Китай това чудодейно растение е високо ценено и употребявано в традиционната китайска медицина, заради изключително ценните си съставки и влияние върху човешкото здраве. Представялва многогодишен храст с малки червено-оранжеви плодове и жълти бъбрековидни семена. Най-ценната част от растението са плодовете му. Среща се още като „Лициум", „Лиций" и „Императорски плод", а у нас е популярно с наименованието „Мерджан". Историята на този невероятен плод започва още преди пет хилядолетия в защитените долини на Хималаите. Тао Хун Цзин - алхимик и лечител, описва подробно растението Гоу Ци в своя „Канон за лекарствените растения на Свещения земеделец" - своеобразна фармакопея на своето време. Съществуват и множество китайски притчи, оцелели до наши дни, като например тази, за керван, който, спирайки за почивка се натъкнал на странна сцена, в която млада наглед жена се карала на побелял старец. Според легендата ,жената която била на триста години и прабаба на стареца, му се карала, защото той - нейният правнук пропускал да пие чая си от годжи и затова остарял." Не по-малко завладяваща е и легендата за годжи бери пo времето на династия Тан.Около стените на древен тибетски храм в Хималаите били отглеждани растения годжи. Години наред презрелите малки червени плодове падали в кладенеца на храма. Монасите, живеещи там не само били в много добро здраве, но и видимо не стареели. На възраст около 80 години те нямали побелели коси и загуба на зъби. И всичко това, само защото ежедневно пиели вода от кладенеца, пълен с плодове годжи. Оттук тръгва вярването, че в Хималаите са първите природни лечители, които предават своите познания през Тибет и Китай, чак до Индия. За първи път „императорският плод" е представен на света през 1996г. на Международна среща на Организация на Обединените нации. Пионер в отглеждането на годжи бери извън неговия естествен азиатски ареал, е Гари Йънг (Gary Young) от щата Юта, САЩ.


2. Състав на Годжи Бери
Годжи Бери съдържа огромни количества витамини от групата B (B1, B2, B6), витамин Е, провитамин А (колкото е в морковите), витамин C (500 пъти повече от портокалите), 21 микроелемента, сред които: цинк, желязо, мед, калций, селен, фосфор, германий, калий. Пълноценен източник на протеини, съдържащ 19 важни аминокиселини и всичките 8 незаменими аминокиселини, 8 полизахариди, 6 монозахариди и др. Годжи Бери е с най-високо съдържание на антиоксиданти от всички познати суперхрани в света до момента. Суперплодът съдържа още и Омега 3 и Омега 6 ненаситени мастни киселини.

 

3. Лечебни Свойства на Годжи Бери
Според китайската медицина плодът от Годжи Бери притежава топла „Ян" енергия, която влияе благотвоно на меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Западната и източната медицина са единодушни, че благодарение на изключително богатия си състав, този чудодеен плод укрепва имунната система на организма, справя се отлично с преумората, подобрява зрението, укрепва функциите на черния дроб, понижава кръвната захар, регулира кръвното налягане, предпазва и лекува туморни заболявания. Годжи Бери е сред малкото храни, които помагат на човешкото тяло да произвежда по естествен начин по-големи количества от хормона на растежа (HGH). Подсилва функцията на щитовидната жлеза,чрез бетакаротина, който съдържа. Благодарение на органичния германий в състава си годжи бери има доказани противоракови свойства. Ефективен е при лечение на рак на шийката на матката, на черния и белия дроб, рак на тестисите. Стимулира отделянето на хормона мелатонин -хормона на съня и мозъчен регулатор, който предпазва от „Алцхаймер". Годжи Бери увеличава производството на ензима „супероксид дисмутаза" (SOD). Това е ензим, който пречи на холестерола да се окисли и по този начин не допуска висок LHL холестерол в кръвта. Облекчава артритни и други възпалителни заболявания , като например гастрити и колити. Облекчава псориазис и храносмилателни проблеми, като язва и синдром на раздразненото черво. Богатството на този плод с микронутриенти и фотохимикали го прави добавка с изключително ценна хранителна стойност. Той оказва положително влияние при анемия, диабет, преждевременно стареене, проблеми с паметта, белодробни проблеми, безсъние, шум в ушите и замаяност. Освен редицата полезни свойства, този плод е и естествен афродизиак.Лабораторни изследвания доказват, че Годжи Бери увеличава белите кръвни телца в организма, предпазва клетките от остаряване, стимулира саморегулиращите функции на ДНК и помага на остарелите и болни клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното им здраво състояние. Едно от последните открития на медицината, свързани с Годжи Бери, е че съдържа хормонът „лептин", който регулира метаболизма и апетита. Колкото повече лептин има в кръвта, толкова метаболизма е по-бърз, а апетита по-малък. По този начин именно, Годжи Бери е безценен помощник в борбата с наднорменото тегло.

 

4. Съхранение на Годжи Бери
Ако имате шансът да си набавяте пресни и ненаранени плодове от лиций, не се колебайте и ги употребявайте на момента. Именно прясното Годжи Бери дава най-много на организма. За съжаление обаче поради огромното му търсене в световен мащаб и поради факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, се оказва почти невъзможно да попаднете на пресни плодчета.
Най-често годжи бери се продава сушено, в прозрачна опаковка. Добре е да се съхранява на прохладни и сухи места, далеч от директна слънчева светлина. Не е необходимо да се съхраняват в хладилник, но е важно мястото да бъде прохладно и сухо. Ако решите може да ги поставите и в хладилник, това няма да навреди на свойствата им. Най-добре е да не се съхранява в найлонови пликчета, а в хартиен плик или стъклен съд.


5. Дозировка на Годжи Бери
Дневната и здравословна доза Годжи Бери на ден е 30 гр. С това привидно минимално количество този уникален плод дава на организма ни повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Между 10-20 плодчета на ден е и препоръчителната доза за пряка консумация. Не е желателно да се консумират повече от една шепа плодчета в рамките на един ден.


6. Странични действия на Годжи Бери
Ако се спазва препоръчаната доза за дневен прием , плодовете на годжи бери носят само позитиви на човек. Ако обаче се приемат в по-големи количества, са способни да доведат до някои странични ефекти. Хората с поленови алергии трябва да избягват тези плодове или да се консултират с лекар, преди приема им. Страничните ефекти в този случай включват затруднено дишане, копривна треска, гадене и виене на свят. Плодовете на годжи бери съдържат алкалоида атропин, а предозиране с него може да предизвика повръщане, замъглено зрение, сухота в устата. Сериозните странични ефекти от приема на различни екстракти от годжи бери се получават, вследствие на взаимодействията на плода с някои лекарства, най-вече тези за кръвно налягане. Може да се стигне до необичайно спадане на кръвното налягане или хипотония. Също така плодът влияе на хора, приемащи лекарства за диабет. Възможно е да доведе до понижаване на нивото на кръвната захар и появата на симптоми, като световъртеж и прилошаване.


7. Годжи Бери в кулинарията 
Освен да се консумира сурово, Годжи Бери се консумира и под формата на сок и дори вино, запарва се като чай или се приготвя като тинктура. Може да съчетаете Годжи Бери с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, да ги сложите в салата, сладкиши, кремове и бисквити или десерти от грис. Има широко приложение в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, морски дарове, месо, супи, каши, кремове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета се измиват,накисват се във вода и се прибавят към една порция храната.


8. Отглеждане на Годжи Бери
Годжи Бери се отглежда сравнително лесно както в полеви условия, така и в домашни. Растението е силно студоустойчиво и много лесно понася ниските зимни температури у нас. Когато се отглежда в къщи в саксия, трябва да му се приготви богата почвена смес от градинска почва, листовка, разложен тор и пясък. Засаденото в саксия растение Годжи Бери трябва да бъде отглеждано на закрито поне през първата година от засаждането му, след което може да бъде изнесено на тераса или балкон. За да се развива оптимално, трябва да се постави на слънчево място. Годжи Бери вирее успешно и на лека полусянка, но тогава дава сравнително по-дребни плодове. Много е важно да поливате редовно растението и да не допускате то да изсъхне. Добре е при нужда храстът да бъде прехвърлян в подходящ за неговата големина съд. Преди започване на усилената вегетация, трябва непременно да проведете резитба за правилното му разклоняване. Отрязаните клонки лесно се вкореняват в съд с вода или лека почвена смес, което ще ви позволи лесно да се радвате на пълна градина с Годжи Бери.


9. Годжи Бери в България
Това растение вирее и у нас. И то почти навсякъде - край пътища, паркове и градини. На повечето места то оформя живи плетове, но често хората мислят, че е отровно и го изкореняват. България има потенциалът и условията да произвежда и да бъде износител на Годжи Бери, особено спрямо нарастващия световен интерес спрямо този плод. От известно време са факт и неголемите плантации с дръвчета годжи бери в някои частни стопанства у нас. До момента по-големи насаждения са направени в Хисаря - около 4000 дръвчета, в Пловдивско и в Кюстендилско. Много хора засаждат и единични бройки в градините си и в по-малки стопанства.


Content
LivedaMed2000