Ортомолекулярната медицина и нейните ползи - част I-ва


Ортомолекулярната Медицина - част I

Живеем в динамични времена, в които информацията за медицинските достижения, иновации и технологии вече е достъпна. Научните постижения вече правят възможно възпроизвеждането на части от човешкото тяло, благодарение на 3D-принтинг. Роботи извършват сложни сърдечни операции, а високотехнологични биорезонансни апарати вече диагностицират процесите в организма тяло, в рамките само на час. Безспорна е ролята и значението и на ортомолекулярната медицина, за оптималното функциониране и възстановяване на най-сложната „лаборатория" от човешкото тяло, а именно, неговата биохимия - основата на всеки оздравителен процеси на оптималното здраве. Какво е това ортомолекулярна медицина ?!
Съвременните диетолози и нутрициолози са на мнение, че ежедневно, за нормалното си функциониране, човешкото тяло се нуждае от около 40 различни хранителни вещества. Поради факта, че човешкия организъм не е в състояние самостоятелно да произвежда или да получи от храната нужните му витамини и микроелементи, ортомолекулярната медицина предлага да се използват постиженията на съвременната наука, за да осигурят на организма необходимите витамини, микроелементи, аминокисели и пр. Така наречените "елементарни частици" .

 

„Елементарните частици"

Тук е мястото да отбележим, че феноменът на ортомолекулярната медицина е станал популярен, благодарение на известния учен и обществен деятел Линус Полинг, който се счита за „баща" на това медицинско направление . Именно той първо обръща внимание на факта, че дори и най-здравословната и балансирана диета не е в състояние да предостави на човека пълна "хранителна кошница" от всички необходими хранителни вещества. Именно Полинг е и кръстник на ортомолекулярната медицина, съчетаваща думите орто ("правилния") и "молекула" (латински) корен. Смисловият превод е - правилната молекула на правилното място.
Историята на този забележителен човек заслужава отделна статия. Нека все пак Ви запознаем накратко с неговата историята: Едва на 40 години, лекарите го диагностицират със сериозно заболяване - Болест на Брайтън - бъбречно заболяване, което е можело да съкрати живота му драстично. Въпреки това, изследователят не приема официалната диагноза и започва да следва строга диета, включваща големи дози витамин С. Впоследствие се случва медицинско чудо: от болестта не остава и следва, а самият Линус Полинг по-късно става носител на две Нобелови награди.
След това чудотворно изцеление, ученият започва да насърчава значението на включването на хранителни добавки в храната . Той провежда серия от експерименти, резултатите от които са били шокиращи и немислими за времето си, но в крайна сметка, благодарение на тях, той доказва безспорно ролята, която „елементарните частици" (витамини, минерали, микронутриенти) заемат в цикъла на метаболизма. Именно благодарение на неговите изследвания, днес никой не се съмнява в целесъобразността на допълнителния приема на витамини. Казано в по-широк смисъл - Линус Полинг може да се приеме и за „баща на хранителните добавки". Парадоксално, но факт: болестта на известен изследовател и име в областта на медицината, служи като отправна точка за научни изследвания в областта на ортомолекулярната медицина.

Ключът към здравето

Към днешна дата, практикуващите и поддръжниците на ортомолекулярната медицина организират семинари и изнасят лекции по здравословен начин на живот из целия развит свят. Всяка година, хиляди лекари присъстват на тези лекции и семинари, а постиженията в тази област на знанието се използват в най-престижните медицински и холистични центрове.
Понастоящем, ортомолекулярната медицина не претендира, че може излекува всички съществуващи заболявания. И все пак благодарение на "витаминната" терапия и профилактика, е възможно успешно да се борим с настинки и грип, високо кръвно налягане, полиомиелит, автоимунни заболявания и някои от онкологичните процеси. Съществуват ортомолекулярни медицински протоколи, които помагат при при простатит и психични заболявания. Най-малкото, което ортомолекулярната медицина може да направи за човек, чрез приема на витамини и микроелементи, е да повишава общия тонус на тялото и до подобряване на физическото и психическо здраве на пациента.
Ортомолекулярната медицина насочва цялото си внимание върху причината за определено заболяване и лекува самия източник на болестта. Понякога ортомолекулярните продукти действат по-бавно от тези като класическите на фармацевтичните компании, но ефектът от тяхната употреба е постоянен и стабилен. Не случайно днес се смята, че оптималното използване на ортомолекулни вещества може да се превърне в надежден естествен щит, който запазва и съхранява човешкото здраве, удължавайки качеството и дълголетието на човешкия живот.

Очаквайте във втора част - повече за същността, дефинициите и 15-те „златни" стандарта в ортомолекулярната медицина.

 


Content
LivedaMed2000