Внимание! Микроспория!


                                                                    ВНИМАНИЕ! МИКРОСПОРИЯ!

Микроспорията е гъбично заболяване, засягащо кожата и косата. Името на заболяването идва от неговия причинител Microsporum fungus. Той е известен също като трихофития. Това е вид упорита гъбична инфекция. Прониквайки в кожата тя започва да се възпроизвежда. Когато се намират в близост до луковиците на косата, спорите започват да „покълват", засягайки косата и унищожавайки кутикулата. В резултат на това гъбичката обхваща косата, образуваща покритие, което позволява да се запълни луковицата.   Микроспорията е най-разпространената гъбична инфекция, наред с гъбичките по краката.  Заболяването е силно заразно. Децата по-лесно се заразяват. Болестта се среща често и при възрастни. В редки случаи на микроспория при възрастни (особено с привързаност на скалпа) и спонтанно възстановяване при юноши могат да се обяснят с факта, че при възрастните хора косата съдържа органични киселини, забавящи растежа на гъбичките.   Заболяването се предава главно от котки (обикновено котенца) и по-рядко от кучета. Това се случва в резултат на пряк контакт с болно животно или заразените от кожата или люспите неща. В почвата гъбичката запазва своята жизненост само за 1-3 месеца. Така че почвата е само средство за предаване на инфекцията, но не и на нейния естествен източник. Инкубационният период на заболяването продължава от 5 до 45 дни. Има два вида микроспория: тази на гладката кожа и на скалпа.  

 

МИКРОСКОПИЯ НА КОЖАТА

На мястото на проникването на гъбички, над повърхността на кожата се появява очертано едемно червено петно. То постепенно се увеличава в диаметър. Кожата се повдигна на мястото на заразената й част и се появяват възли, мехури и кори. В централната част на мястото се наблюдава разрешаване на възпалението. Става светло розово, с повърхностно обелване. По този начин фокусът има формата на пръстен. Броят на фокусите е обикновено малък (1-3) с диаметър от 0,5 до 3 cm. Най-често те могат да бъдат намерени върху кожата на лицето, врата, ръцете и раменете. По правило те не дават никакви субективни усещания, но понякога пациентът може да се оплаква от умерен сърбеж.          

 

МИКРОСПОРИЯ НА СКАЛПА  

Обикновено се среща при деца на възраст от 2 до 12 години. Интересно е да се отбележи, че микроскопията на скалпа никога не се открива при деца с рижа коса. Фокусите са най-вече разположени в короната, в теменни и темпорални области. Обикновено един или два големи кръгли или овални огнища с ясно изрязани граници могат да се видят с размер от 2 до 5 cm. На ръба на големите огнища могат да се наблюдават малки огнища с диаметър 0,5 - 1,5 cm. На 6 -ия или 7 - мия ден микроскопията се разпространява към косата, която става крехка и се разпада на ниво от 4-6 mm над кожата и изглежда сякаш е нарязана. Останалата къса коса изглежда суха и е покрита със сиво-бял мъх, който съдържа гъбичните спори. При допир на заразена коса, тя се движи в една посока и не възстановява първоначалната си позиция, за разлика от нормалната коса. Кожата в засегнатата област обикновено е червена, едематозна и покрита със сиво-бели люспи.   ПРОФИЛАКТИКА Децата не трябва да играят с бездомни котки и кучета и да ги заведат у дома. Ако това се случи, е необходимо детето да се измие изцяло и да се отведе животното до ветеринар. Бъдете особено внимателни с хигиената на детското тяло, косата и ноктите са чисти.

Желателно е да използват само личните си гребени, шапки, кърпи и дрехи. Обяснете на децата си това. Те ще ви разберат.

Ако някой член на семейството има микроспория, трябва да се спазват следните правила:  

» Личните дрехи и спалното бельо на болния трябва да се перат и измиват отделно!  

» Вълнени артикули от дрехи трябва да се гладят с гореща ютия след изпиране!  

»  Всички домакински артикули, използвани от болен човек, трябва да се измиват внимателно с гореща вода и сапун и да се дезинфекцират!  

» Дъската за гладене трябва да се почиства с влажна кърпа, като се използват детергенти!    


Content
LivedaMed2000