Оловото и Алуминият: Най-вредните тежки метали в организма


Оловото е един от най-токсичните елементи на Земята. Най-много олово се поглъща от заразена храна или вода. Вдишването на оловни прахове и трансдермално усвояване на органични оловни соли са другите възможни начини за приемане на олово. Тъй като оловото се пренася с кръвта, най-малко 90% олово се свързва с еритроцитите, а само 2% или по-малко от общото телесно олово остава в кръвта. Оловото се отлага и натрупва предимно в аортата, черния дроб, бъбреците, надбъбречните и щитовидната жлеза, костите и зъбите. 80 % от абсорбираното олово обикновено се отделя чрез урината, 20% чрез жлъчката, а остатъкът чрез потта, косата и ноктите.

Други вредни ефекти включват: намаляване на синтез на витамин Д, забавяне на нервната проводимост, периферна невропатия, хипертония при възрастните и нарушения в развитието при децата. Има доказателства, че контактът с олово може да доведе до умора, раздразнителност, проблеми с паметта, забавени реакции, загуба на концентрация, сърдечно-съдови проблеми, бъбречни проблеми, коремни болки, спазми, запек, анорексия, загуба на тегло, проблеми с черния дроб. Анемия, невропатии и енцефалопатиите са състояния на краен стадий на голям излишък на олово.

Алуминият е поредният в списъка на токсичните елементи. Повечето погълнат алуминий идва от храната и напитките, а допълнителните количества могат да дойдат от фармацевтичните продукти. Абсорбация от стомашночревния тракт обикновено е минимална, обикновено намалява при наличие на хранителни фосфати, но се увеличава в присъствието на лимонена и ябълчна киселина (карбоксилни киселини). Отделянето на алуминий от кръвната плазма е предимно чрез урината, докато алуминий свързан с червените кръвни клетки, се отделя предимно чрез жлъчката. Прекомерното количество алуминий в нервната тъкан е замесен в сенилна деменция и Болестта на Алцхаймер.

Чести източници на алуминий включват съдовете за готвене (чаши за кафе, тави за пица и тигани), дезодоранти и голяма част от козметиката.

Въпреки стремежа ни към здравословен начин на живот, виждаме че сме изложени на болестотворното влияние на тежките метали. Те ежедневно присъстват в средата, която ни заобикаля и постъпват в тялото ни под една или друга форма. В следващите поредици ще се опитаме да Ви покажем как да се предпазим и да се пречистим от прекомерното натрупване на тежки метали в нашия организъм.

От екипа на Холиситичен Център Трансмед

 


Content
LivedaMed2000