Профилактика на тежките метали в организма


Натрупването на тежки метали в организма като алуминий, живак, олово, арсен, желязо, никел и други нарушават метаболитните процеси и разрушават ензимните молекули. Това се дължи на факта, че тежките метали заемат мястото на жизненоважните микроелементи в редица процеси, които са пряко свързани с живота и здравето на човека. Примерите са десетки като в случаите със заместването на калция с кадмий или олово при формирането на костите и останалите метаболитни процеси. Крайният резултат е увреждане на жизненоважни органи: сърце, мозък, бъбреци, черен дроб и други.

Най-доброто средство в борбата с тежките метали е да се опитаме да ги избягваме, макар това да се оказва почти непосилна задача. Може да започнем с няколко прости примера, като например да внимаваме с вида на консумираната храна, с течностите и водата , които пием и с възможността да прекарваме повече време сред природата на чист и свеж въздух.

За да започнем изчистване на организма от тежки метали или детоксикация, първо и основно правило е да приемаме колкото е възможно повече течности, защото смисълът е отмиването и изхвърлянето на натрупаните токсини чрез водни разтвори. Разбира се не бива да се стига до крайности и да изключваме от менюто си основните хранителни компоненти за дълго време. Това, което ежедневно можем да правим е да пречистваме организма си като консумираме сурова, растителна храна. По-скоро да избягваме преработените храни, термично обработената мазнина и добавянето на много сол и захар.

За да се предпазим от тежките метали е важно да приемаме достатъчно витамини: Витамин А- той има жизнено важна роля за елиминирането на тежките метали, които се поемат от въздуха, храната и водата. Витамин Б- комплекс - той защитава имунната система и предпазва нервната система от вредното въздействие на оловото. Витамин С- е важен антиоксидант, който защитава и подсилва имунната система. Той ограничава възпалителните процеси и наличието на колаген, който от своя страна е важен градивен елемент за мускулите, ставите и кожата.

Ето някои от храните, които изчистват металите, натрупани в организма:

Пектинът, които се намира в корите на различните плодове и зеленчуци, премахва тежките метали и другите замърсители в кръвния поток. Добри източници на пектин са зелените ябълки, зелето, бананите, цвеклото, гроздето, морковите и цитрусовите плодове. Кориандърът е отлична храна за отсраняване на живак, алуминий и олово. Смята се, че тази подправка преминава кръвно-мозъчната бариера и премахва тежките метали от мозъка. Магданозът е изключително ефективен, когато става въпрос за премахване на живак от тялото. Броколите и къдравото зеле съдържат антиоксиданти, които увеличават производството на детоксикиращи ензими в организма.

От екипа на Холистичен Център Трансмед

 


Content
LivedaMed2000