Кралски Тайландски масаж


КРАЛСКИ ТАЙ МАСАЖ

Тайландският масаж, известен още като Нуад боран в традиционната си лечебна разновидност, е вид източна терапия, основаваща се на принципа за лечение на човешкото тяло, съзнание и дух.
Терапията включва въздействие посредством натиск и масаж върху електрическото или електромагнитното поле, което заобикаля тялото и му вдъхва живот и сили.

Произход:

Смята се, че традиционният тайландски масаж се е появил преди 2000 години заедно с разпространението на будизма. Той е един от четирите клона на традиционната медицина в Тайланд наред с билколечението, хранителната терапия и духовните практики.
Легендарният създател на тайландския масаж е д-р Дживака Кумар Бхачха, известен в Тайланд като Шивога Комарпадж.

Бхачха, родом от Северна Индия, бил старейшина на първата общност, обединила се около Буда. Лечителната техника се пренесла в Тайланд при миграцията на монаси от Индия в Тайланд вероятно някъде към II в. пр.Хр.

Тайландската медицина се развивала в будистките манастири и храмове, където хората традиционно търсели облекчение от всякакви болки и страдания.
Записаната история на тайландския масаж била изгубена по време на бирманското нападение на царската столица Аютхя през 1767 г., но запазените архиви са изсечени в камък и могат да бъдат открити в Сала Мох Нуат (павилиона за масаж) в храма Пра Четупхон в Банкок, известен като Храм на полегналия Буда.

Духовният аспект на лечението се запазва и по време на обучението, ръководено от учители в рамките на практиката уай-кру - поредица от молитви и напеви, посветени на Шиваго Комарпадж, бащата на тайландския масаж, и на богинята на изцелението. Тъкмо духовният аспект съхранява традицията през вековете.

Ползи:

Ползите от тайландския масаж са многобройни, като основните са поддържане на добро здраве и лечение на широк спектър от здравни проблеми.
Традиционният тайландски масаж е известен със способността си да прочиства енергийните пътища.

Ето някои от благотворните му ефекти:

 • Повишава гъвкавостта и обсега на движенията
 • Отстранява мускулната болка и мускулните спазми
 • Подобрява телесната поза
 • Успокоява нервната система и поражда усещане за дълбока релаксация, като едновременно с това повишава енергийните нива
 • Дава възможност за съществено освобождаване от дълбоки емоционални разстройства
 • Стимулира кръвообращението и оттичането на лимфата
 • Стимулира вътрешните органи
 • Облекчава умората, отеклите крайници, болезнените стави и главоболието

Описание:

Тайландският масаж съчетава комбинация между акупресура, йога и шиацу, и е вдъхновен от учението на будизма. Масажът използва бавно и ритмично притискане и разтягане по протежението на енергийните канали в тялото, които в тази система се наричат сен.

Смята се, че в тялото има над 70 000 сен/енергийни точки /, а тайландският масаж е насочен към прилагането на натиск върху 10-те най-важни от тях с помощта на дланите, палците, лактите и стъпалата. Целта е да се освободи напрежението в тялото - Sen Sib. Част от масажа включва заемане на подобни на йогийските пози и леко люлеене на тялото за по-пълно разтваряне на ставите и подобряване на подвижността.

Пълният тайландски масаж се прави в четири основни положения:

 • Отпред, докато клиентът лежи по гръб
 • Отстрани, като клиентът лежи първо на едната, после и на другата си страна
 • По гърба, като клиентът лежи по корем
 • В седнало положение.

Един от най-важните принципи на тайландския масаж е непрекъснатата поредица от движения, които подготвят клиента за следващата стъпка в масажа. Практикуващият поддържа постоянен плавен и несекващ ритъм.

Дълбокият и последователен натиск гарантира, че миофасцията (съединителната мускулна тъкан) ще се отпусне и омекне, за да може енергията да се освободи и да потече по сен, а клиентът да се подготви за момента на разтягане, който предстои.

Практиката има две разновидности: северна (чън май) и южна (банкок). Първата се смята за по-лека, а втората е по-бърза и понякога по-интензивна. В Тайланд по-популярна е южната разновидност, а в САЩ - северната.

Ето какво споделя терапевта Тихомир Първанов, който прави, този уникален масаж: „Избрах да усвоя Кралския Стил от Учителката Чания, която ме посвети в Учението, как всеки Получаващ да се чувства Крал или Кралица по време на терапията.
Благодарен съм и, защото определено това, което научих от нея е моя стил към който добавих и похвати от Аюрведа масаж, Пайдаладжин, Тибетски лечебен масаж ."

Подготовка:

Подготовката за тайландски масаж е минимална. Обикновено масажът се прави върху рогозка на пода, за да може практикуващият да използва тежестта на тялото си и да включи множество движения, които не биха били възможни на маса за масаж.
В случая Получаващият е по бельо /лично или масажно /, като се втриват лечебни мехлеми, масла и извлеци от билки в кожата с лечебна цел. Тайландският масаж трае един-два часа, според избора на клиента.

Предпазни мерки:

За някои хора част от техниките на тайландския масаж са дълбоко -тъканни, но повечето бързо се приспособяват към физиката на Получаващия/ата. Умелият практикуващ е способен да въздейства правилно върху меките тъкани на клиентите със схващания или по-крехка физика и да работи без да им създава дискомфорт или силна болка.

Практикуващите тайландски масаж биват обучавани на най-важните страни на медитативния дух - осъзнатост, внимание и концентрация.
Правилната поза на тялото и контролът над позата по време на масажа са от жизненоважно значение за практикуващия, за да бъдат избегнати травми, особено на гърба.

Въпреки че има благоприятен ефект върху цялостното физическо, психическо и емоционално състояние на човек, традиционните тайландски масажи не се препоръчват:

 • Веднага след операция или химиотерапия
 • При сърдечни заболявания (преди масаж е по-добре да се консултирате с лекар)
 • Бременни жени.

Преди да влезете в масаж, не яжте тежка храна, няма да се чувствате комфортно по време на процедурата.

Класическите тайландски масажи се използват от векове за лечение на дегенеративни заболявания и поддържане на перфектно здраве. Те са полезни за млади и стари, спортисти и активни хора, които обичат да служат. Ако трябва да възстановите вътрешния баланс и хармония и да се отървете от болката в раменете, гърба, ставите, мускулите, непременно опитайте Кралския тайландски масаж.

Ще бъдете поразени от ефекта!

 

Ценоразпис масажи

Кралски Тайландски масаж - дълбоко-тъканен масаж на цяло тяло, съчетан с Прана терапия

Терапевт: Тихомир Първанов

60 мин. - 70 лв.
90 мин. - 100 лв.
120 мин. - 150 лв.

Заповядайте в новото масажно студио на Холистичен Център Трансмед - София

на бул. "Христо Ботев" 17

За повече информация и записвания на тел. 0884 325 145

 


Content
LivedaMed2000