Озонът - пречистващите му свойства и как да го използваме в ежедневието си


 

Може би повечето от вас са забелязали, че след гръмотевична буря дишането е по-лесно и по-приятно, а въздуха има особена миризма? Това е ароматът на озон. Произвеждането на мълния предизвиква серия от химични реакции, които водят до насищане на атмосферата с газ ОЗ.

Озонът е естествен и натурален резултат от взаимодействието между слънцето и кислорода. Озонът е начинът, по който природата почиства околната среда. Формира се тогава, когато кислородът и ултравиолетовата светлина си взаимодействат високо в стратосферата.

Кислородът, който се освобождава от растенията и морския фитопланктон по време на фотосинтезата, непрекъснато се издига в горните слоеве на атмосферата към озоновия слой. Там слънцето променя 02 към 03 или озон. Използването на ултравиолетови лъчи за създаване на озоновия слой обяснява и начина, по който озоновият слой ни предпазва от вредните лъчи на слънцето.

Като по-тежък от кислорода, новосъздаденият озон пада обратно на земята. Тъй като е много нестабилен, O3 бързо „се отказва" от един атом кислород, който се прикрепя към замърсителите и ги окислява. След оксидиране на вредните вещества, той просто се връща към O2 или кислород - най-важният елемент на земята. Работа на озона е да пречиства въздуха и водата. Той е един от най-мощните унищожители на вируси и бактерии, които се срещат в природата. Унищожава плесени, дрожди и повечето миризми. В природата озонът се създава от водопадите, морската пяна и по време на бури с гръмотевици и светкавици. Той е свежият аромат на сушено навън пране, чистият въздух на брега на морето или сладкият мирис след гръмотевична буря.

Фактът, че озонът лесно отдава един атом кислород, е важен фактор в живота, в медицински терапии, както и при технологиите за токсични отпадъци. Озонът се комбинира с токсичните химикали в по-ниските слоеве на атмосферата, отделяни от автомобили, камиони, автобуси, индустрии и други вредни газове, за да ги неутрализира. Но когато озонът бъде овладян от тези химикали, става една малка част от неясния кафяв смог от токсични газове, които могат да се видят с просто око.

Озонът е най-мощната форма на кислород, а ние не можем да живеем без кислород. Здравите човешки клетки обичат кислорода. Бактериите, вирусите, гъбичките и патогенните микроби живеят без кислород.

За тази цел някои компании създадоха уреди за озониране с който да пречистваме въздуха в дома, офиса, да пречистваме храната, която консумираме, както и за други цели.

Озонaтор за пречистване на въздуха

Озонът е най-силният естествен бактерицид, фунгицид и вирусоцид, познат на човека. Той изгаря или окислява замърсителите във въздуха, за да ги унищожи. Озон генераторите пречистват въздуха, който дишаме и добавят кислород към него.

Години наред озон генераторите са били използвани за пречистване на въздуха в болници, хотели, барове, ресторанти, фризьорски салони, ветеринарни развъдници, заводи, предприятия за пречистване на отпадъчни води, както и хартиени фабрики.

За да премахнете замърсителите от въздуха и вредните изпарения и да увеличите наличното количеството кислород във въздуха, едно добро решение са преносимите озонатори за въздуха. Тъй като озонът е по-тежък от въздуха, поставете устройството за пречистване на по-високо място. Потребители, използвали тези устройства, сигнализират за премахване на алергии, главоболие, синузит, причинени от чувствителност към въздухопреносмите замърсители.
Домашните озонатори обаче трябва да се ползват когато не сте в помещението, защото високата концентрация на озон може да доведе до затруднения в дишането, дразнене на гърлото, главоболие.

Озонаторът също може да се използва и за пречистване на водата, като я дезинфекцира, премахвайки цвета, вкуса и мириса. Озонът е 150 пъти по-мощен от хлора, с 3500 пъти по-бързо действие от него. Според скорошни научни изследвания върху хлора, използван в много съоръжения като дезинфектант, се наблюдава тенденция за създаване на канцерогенни елементи при неговия разпад. Поради тази причина се търсят начини за намаляване или премахване на участието на хлор.

Озонът може да унищожи паразитите, които се развиват във водна среда като Gardialamblia (Гардиа Ламблиа) Cryptosporidium (криптоспоридиум). Озонът атакува по химичен път замърсителите във водата (желязо, арсеник, водороден сулфид, нитрати и сложни органични съединения, които са струпани заедно под формата на оцветяване). Тъй като озоновите системи за пречистване на вода не изискват никакви химикали, те са по-здравословни и много рентабилни в дългосрочни приложения.

За какво още може да се използва озонатора

  • За лична хигиена. Дезинфекцира кожата, отстранява мъртвите клетки и осигурява бърза микроциркулация. Прави кожата по-нежна и гладка, отстранява умората. Измиването на зъбите дезинфекцира устната кухина, отстранява неприятните миризми и предпазва от поява на рани в устата. За лечение на рани. Спомага за дезинфекция и бързо заздравяване.
  • За превантивно лечение на кожни заболявания. Помага ефективно в борбата с гъбични образувания по всички части на тялото.
  • За дезинфекция на пресни плодове и зеленчуци. Озонът не само убива бактериите на повърхността, но и разгражда вредните органични и неорганични вещества вътре в тях. Обработените плодове и зеленчуци стават не само по-вкусни и по-полезни, но и срокът на съхранението им се увеличава 10 пъти.
  •  За дезинфекция на месо и морски продукти. Измиването на месото, рибата, раците и други морски продукти унищожава бактериите, съхранява нивото на протеините и връща натуралния им вкус и качества.
  • За дезинфекция на кухненски прибори.
  • За поливане на цветята. Води до по-голям растеж, по-обилен цъфтеж и по-дълъг живот.
  • За пране, избелване и премахване на петна и неприятни миризми.

 Ако сме разпалили любопитството Ви относно различните ползи от озонаторите и желаете да се сдобиете с такъв, можете да се свържете с нас на посочениете телефони в сайта ни Холистичен център Трансмед

източници: zdravosloven.com
greenandhealthy.info
https://coloring-image.com

 


Content
LivedaMed2000