Лечебни свойства на брезовата гъба Чага - Трансмед

Гъбата чага най- често расте по брезите, затова e известна още като черна брезова гъба. Най-общо спорите на този вид гъба се развиват, когато попаднат в повреден участък от дадена област на кората. Те нарастват с неправилна форма и могат да достигнат значителни размери. Натрупаната повърхност е черна, покрита с многобройни пукнатини. От вътрешната страна гъбата чага е тъмнокафява, а в близост до дървото става с червеникаво-кафяв цвят.

Чага е малко позната у нас, но е много известна в Сибир и Азия и се приема предимно под формата на чай. Тя е достъпна и в нашите планини, предимно във високите части и се различава от повечето дървесни гъби с това, че е твърда и е доста голяма, почти колкото дървото приемник, върху което се развива.

Лечебни свойства на брезовата гъба чага се дължат на богатия състав на – магнезий, калий, желязо, манган, мед. В нея се съдържат: полизахариди, които укрепват имунната система и помагат при лечението на рак, бактериални и вирусни инфекции; бетулинова киселина, която противодейства на вирусни инфекции и тумори; тритерпени, които понижават холестерола, подобряват кръвообращението, детоксикират черния дроб, и подпомагат лечението на хепатит, бронхит, астма и кашлица; германий (враг на свободните радикали) очиства кръвта, нормализира кръвното налягане и спомага за предотвратяването на тумори.

Чага има  противораково и имуномодулиращо действие. Тя подобрява метаболизма в тъканите на мозъка, понижава нивата на кръвната захар, стабилизира кръвното налягане, регулира дейността на стомашно-чревния тракт, както и някои смущения в храносмилането.

Народната медицина както и съвременната медицина използват чая от чага  при следните случаи:  засилване на имунната система, след тежки заболявания и операции като укрепващо средство; лечение на стомашни заболявания; черен дроб и сърдечни заболявания; хипертония; при лечение на псориазис, екземи и други кожни заболявания.

Очевидно е, че тук говорим за един скъпоценен дар от природата, който помага в лечението на много от днешните най-разпространени болести.

От екипа на Холистичен Център Трансмед


Content
LivedaMed2000