Световен Ден за Борба с Рака - Трансмед

Световен Ден за Борба с Рака

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Това е единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната Здравна Организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Редица фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни рискови фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното. Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като стомашен дискомфорт, кашлица , драстична промяна на теглото, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.

Министерство на здравеопазването реализира проекта „Спри и се прегледай”. Програмата е с европейско финансиране и основната й цел е ранното откриване и навременно лечение на злокачествените заболявания.

Затова всеки уважаващ себе си чоек, трябва да се грижи за своето здраве. Всеки човек, от своя страна, може да реши да се храни здравословно, да спортува и да се опита да изолира рисковите фактори, причиняващи канцерогенните заболявания.


Content
LivedaMed2000